TASE UP : זירת השקעות חדשה מבית הבורסה לני"ע – אל תפספסו!

בין אם אתם חברות פרטיות או משקיעים פוטנציאלים, זירת ההשקעות החדשה Tase Up חייבת להיות בלקסיקון שלכם. ריכזנו עבורכם את כל מה שחשוב לדעת על הזירה החדשה מבית הבורסה לניירות ערך.
TASE-UP זירת השקעות חדשה של הבורסה לניירות ערך
אם רוצים, אפשר גם רק להקשיב 🎧

החלטה של חברה להנפיק את עצמה בבורסה היא החלטה עם יתרון גדול מרכזי לצד חיסרון גדול מרכזי. היתרון הגדול היה וגם נשאר האפשרות לגייס הון באמצעות הנפקה ומכירת מניות לציבור, הון שיאפשר התפתחות וצמיחה. החיסרון המרכזי היה הצורך בלהפוך לחברה ציבורית, חברה המחויבת בשקיפות מלאה ודיווחים מקיפים לציבור, מה שמצריך משאבים ולעיתים מייצר התמודדויות סביב מידע שלא נוח לחשוף. בשורות הבאות נספר על TASE UP, זירה חדשה שמאפשרת ליהנות מהיתרונות של הנפקה בבורסה, ללא החסרונות.

TASE UP  – גיוס הון ללא חובת דיווח

TASE UP הינה פלטפורמה חדשנית לגיוס הון אשר באה לעולם כיוזמה של הבורסה ושל הרשות לניירות ערך. הרעיון הוא פשוט – חברות פרטיות, שרוצות להישאר חברות פרטיות ולא רוצות להפוך לחברות ציבוריות אשר חייבות בדוחות ציבוריים, יכולות להיות מונפקות במערכת החדשה, להישאר חברות פרטיות ולגייס הון מציבור המשקיעים. אמנם לא כל משקיע יכול להשקיע דרך TASE UP, ועל כך בהמשך, אך עדיין ניתן להשיג השקעות רבות המאפשרות פיתוח וצמיחה.

TASE UP  – יתרונות

לפלטפורמת TASE UP יתרונות רבים, גם עבור משקיעים וגם עבור חברות המתעניינות במשקיעים. מבחינת המשקיעים, יש כאן הזדמנות להשקיע במגוון חברות שעד כה לא היו זמינות להשקעה. עצם העובדה שמדובר בחברות פרטיות, עשוי ליצור מאפיינים ספציפיים שעשויים לעניין משקיעים ספציפיים : ייתכן שניתן יהיה למצוא בחלק מהמקרים חברות קטנות יותר,  במקרים אחרים אפשרי יהיה לזהות קבוצת חברות בעלי תחום עיסוק מסוים שמשקיע זה או אחר מתעניין בו, וכן הלאה. בקצרה – מגוון חדש וייחודי בו משקיע חכם יוכל למצוא את ההזדמנויות החדשות שמדברות אליו.

כל זאת, תחת הפלטפורמה של הבורסה, על שלל יתרונותיה. בהקשר זה יש להזכיר יכולת ניהול, כמו גם קניה ומכירה של ניירות ערך באופן ישיר באופן זהה לתיק השקעות תוך הצגה שוטפת של האחזקות השונות בחשבון הבנק של המשקיע. כמו כן, מבחינת המשקיע יש נזילות גבוהה ויכולת מכירה של ניירות ערך, באופן שעד כה לא היה אפשרי עבור חברות פרטיות. לכל אחזקה של המשקיע יש זיהוי מספר נייר ערך (ISIN) וכן הוא יכול ליהנות משירותי התשלום, הסליקה והרישום של הבורסה. ספציפית עבור משקיעים זרים, יש להוסיף לרשימת היתרונות גם ניכוי מס במקור על תשלומי ריבית.

מבחינת החברות, ישנה גם כן רשימת יתרונות לא קטנה. בהכללה, מדובר בפלטפורמה אשר קולעת לסלוגן הקלאסי של "ללכת עם ולהרגיש בלי", כלומר : חברות הבוחרות להשתתף ב-TASE UP ייהנו מרוב היתרונות של פעילות בורסאית, ללא הצורך המורכב, שלא מתאים לכל אחד, להפוך לחברה ציבורית.

יתרון גדול של התנהלות דרך הבורסה היא ערוצי ההפצה והשיווק שלה, שחושפים כל חברה שפעילה בבורסה לאלפי משקיעים כשירים כמו גם לגופים מוסדיים שעשויים להשקיע בה. הפלטפורמה הבורסאית מאפשרת לבעלי המניות בחברה נזילות ביחס לאחזקותיהם, כאשר כל התהליך הן בכניסה לפעילות והן בשגרה הינו פשוט, שקוף ומהיר. הבורסה, יש להדגיש, אף מאפשרת לחברות מגוון ערוצי גיוסי הון, זאת תוך מידה רבה של התאמה אישית לצרכי החברות השונות.

כל זאת כאמור, בלי הצורך בלהיות חברה ציבורית, כלומר : בלי מחויבות  לדוחות ציבוריים שוטפים, הכוללים מידע שיכול להישאר מידע פנימי. דוחות אלה, יש להוסיף, מצריכים גם משאבים רבים מהחברה. יש סיבות טובות מדוע חברות רבות בוחרות להישאר פרטיות על אף היתרונות הרבים בפעילות בבורסה, אך כעת ניתן ליהנות מהיתרונות המדוברים לצד היתרונות של המשך פעילות כחברה פרטית.

מי יכול לפעול בפלטפורמת המסחר ב-TASE UP?

בין היתר כיוון ש  TASE UP הינה מערכת חדשה, בשלבים הראשונים להפעלתה השימוש בה מוגבל למשקיעים ממספר סוגים. מרבית המשקיעים הפרטיים בשלב זה לא יכולים להשקיע דרך TASE UP, ויש לקוות שלאחר הצלחת תקופת ההרצה המדיניות בעניין זה תשתנה. נכון לעכשיו, משקיעים פרטיים יכולים להשקיע דרך פלטפורמה זו רק אם הם מוגדרים על ידי הרשות לניירות ערך בתור "משקיעים כשירים".

"משקיע כשיר" זו קטגוריה של הרשות לניירות ערך, עבור משקיעים שזוכים למספר פריבילגיות, ביניהן אפשרות לרכישה בשלב ראשוני של ההנפקות, היעזרות בייעוץ השקעות ללא תעודה, ועוד. לזכויות ייחודיות אלה מצטרפת כעת הזכות להשקיע דרך TASE UP.  כדי שמשקיע פרטי יקבל סטטוס של "משקיע כשיר", עליו לעמוד בשורת קריטריונים הקשורים להיקף והצלחת השקעותיו : היקף השקעות שנתי לאורך מספר שנים, היקף נכסים נזילים, הכנסות שנתיות ועוד. אדם עם מומחיות מוכרת בתחום שוק ההון, כגון יועץ או מרצה, יכול להיחשב כ"משקיע כשיר" גם בלי לעמוד בקריטריונים הללו.

לצד משקיעים פרטיים המוגדרים כ"משקיעים כשירים", הרשות לניירות ערך מאפשרת השקעה ב TASE UP

גם לגופים שאינם פרטיים, שגם להם מעמד הדומה למעמד של המשקיעים הפרטיים הכשירים. בין היתר ניתנת הזכות לגופים מוסדיים, לקרנות הון סיכון ולתאגידים שההון העצמי שלהם עולה על 50 מיליון שקלים.

מי יכול להנפיק ניירות ערך ב-TASE UP?

בשלב זה הרשות לניירות ערך מגבילה הנפקות ב TASE UP לחברות ממספר תחומים בלבד. התחומים שנבחרו להיות מונפקים בתקופה הראשונית הינם מחקר ופיתוח, טכנולוגיה וביומד, קרנות אשראי, קרנות נדל"ן להשקעה בחו"ל וקרנות הון סיכון.

יש לשער שהבחירה בתחומים אלה קשורה הן לאטרקטיביות שלהם כ-תחומים בעלי פוטנציאל תשואה מהיר, והן בשל מאפיינים שעשויים לגרום לבעלי חברות מתחומים אלה לרצות להישאר חברה פרטית. יש לקוות כי בעתיד השימוש ב TASE UP ייפתח גם לחברות בתחומים נוספים, כך יתרונות הפלטפורמה יבואו לידי ביטוי במספרים רחבים יותר.

סוגי ניירות ערך ב-TASE UP

TASE UP מציעה מגוון רחב של סוגי ניירות ערך, באופן דומה לפעולת הבורסה הרגילה. לצד איגרות חוב וכמובן מניות, מתקיים ב TASE UP מסחר גם בכתבי אופציות, ביחידות השתתפות ובאג"ח להמרה. לכל אחד מסוגי ניירות הערך הללו, המונפקים על ידי הרשות לניירות ערך, יש את היתרונות והחסרונות שלו, כאשר כל חברה וכל משקיע יעשו את שיקול הדעת שלהם בשאלות מה להנפיק ובמה להשקיע.

לסיכום, השקת פלטפורמת TASE UP על ידי הבורסה הישראלית והרשות לניירות ערך היא אירוע בעל יתרונות רבים שטומן בחובו הזדמנויות רבות לחברות ולמשקיעים, כאשר אנו נמצאים רק בתחילת הדרך.

מה תמצאו בכתבה

  • תיק השקעות
  • 9 דקות
התנודתיות הגוברת של שוק ההון, בשילוב עם העלאת שיעור הריבי...
כל הזכויות שמורות לאתר לירות
אלפי מבקרים כבר נרשמולניוזלטר המשובח שלנו

הרשו לנו לשלוח לכם מדי פעם עדכונים חשובים הנוגעים לכסף שלכם, בין אם בנושא פנסיה או השקעות מעבר לים.