רבים מאתנו מכירים את המילה פיצויים, בכל פעם שאנו עוזבים מקום עבודה עומדים לרשותנו כספי הפיצויים אשר המעסיק הפקיד במכשיר הפנסיוני שלנו, בין אם מדובר בהפקדה לביטוח מנהלים, קרן פנסיה או קופת גמל.
כספי פיצויים הם חלק מההפרשה שחייבת להתבצע על די המעסיק לפי חוק ולכן בהכרח הם יעמדו לזכותנו בעת פרישה מעבודה או בגיל הפרישה שנמצא על פי חוק.
אז איך מבצעים הפרשה לפיצויים, עד שנת 2017 הייתה חובה להפריש עבור כל עובד 8.33% כל חודש מהשכר המובטח שכמובן לאחר הפקדה של שנה אחת מדובר על 100% חודש שכר.
בשנת 2017 השתנה החוק ואילו לא עמד לרשות העובד מכשיר פנסיוני פעיל בעת הגעה למעסיק חדש , יכול המעסיק להפקיד רק 6% ואת ההשלמה לבצע רק אם העובד מפוטר. כספי הפיצויים משולמים רק על ידי המעסיק ואילו העובד לא מפריש אליהם דבר.
כספי פיצויים – על פי מה מבצעים הפרשה?
ההפרשה מתבצעת רק על ידי השכר המובטח, כלומר נניח שהעובד הוא איש מכירות והשכר בסיס שלו עומד על כ10,000 ₪ אך בפועל השכר שלו לאחר עמלת מכירה עומד על 15,000 אלף ₪ המעסיק יפריש רק על 10,000 ₪ שהם השכר המובטח.
את ההשלמה יקבל העובד רק בעת פרישה מעבודה לפנסיה או במידה והוא פוטר. במידה ולא יעמדו לרשותו רק הכספים שהופרשו עד כה.
האם משיכה של כספי הפיצויים תפגע לי בפנסיה?
כן, משיכה של כספי הפיצויים בהחלט יכולה לפגוע בפנסיה העתידית. מאחר שהפקדה פנסיונית על פי חוק הינה כ20.83% , הרי 8.33% זה כ40% מסך ההפקדה לפנסיה ולכן משיכה מלאה של הפיצויים יכולה לפגוע עד 40% מסך הקצבה.
כל פעם שבוחנים את הדוח השנתי ורשומה הקצבה הצפויה, היא כוללת את הפיצויים שהופקדו אליה והפיצויים שיופקדו בעתיד עד גיל פרישה לפי הנחת תשואה שאושרה לגילוי נאות על ידי משרד האוצר ולכן כל משיכה של כספי הפיצויים היא בעצם משיכה ישירה של כספי הפנסיה שלכם!
אז תמיד לא כדאי למשוך את הפיצויים ?
לא בדיוק, כל תיק פנסיוני הוא לגופו. ייתכן שהצבירה הפנסיונית שעומדת לרשותכם גבוהה וכך גם צפי הפנסיה יהיה גבוה וחל על הפנסיה מס.
אזי ישנם חוסכים שיעדיפו להוריד את גובה הפנסיה , על מנת להקטין את חבות המס ואז משיכה של הפיצויים לא תפגע בהם בפועל ומכאן שהיו יכולים לבצע את המשיכה של הפיצויים לפני גיל הפרישה.
במקרים כאלו יהיה נכון לשקול למשוך את הפיצויים במעבר בין עבודה ולעבודה , אך כמובן חשוב להתייעץ עם איש מקצוע לפני.
אז מתי נכון למשוך פיצויים?
קיימים מקרים בהם אין ברירה אלא למשוך את הפיצויים, במידה והחוסך זקוק לכספים אלו לטובת מחיה שוטפת ,משכו – אין סיבה להיכנס לחובות כאשר יש כספים שיכולים לעמוד לרשותכם.
לפעמים קיימות הלוואות בריביות גבוהות מאוד ותחשיב נכון , יכול להקל על ההוצאות השוטפות ובמקרה כזה משיכה של פיצויים פטורים באופן חריג יכולה להקל על תזרים המזומנים השוטף ועלות ההלוואות וזה בהחלט מקרה שצריך לשקול למשוך פיצויים.
כלל ברזל – בפיצויים תמיד, אבל תמיד חשוב לטפל! לאחר סיום מקום עבודה עליכם לוודא כי הפיצויים עברו לרצף קצבה או רצף פיצויים או משיכה ! לא להשאיר פיצויים לא מטופלים , זה בהחלט ירדוף אתכם ביום הפרישה!
כיצד מחשבים פיצויים פטורים ומה יקרה אם ארצה למשוך מעבר לתקרה ?
פיצויים פטורים קיימים עבור כל חוסך לשנת עבודה, הפיצויים הפטורים לשנת 2019 הינם 12,380 ₪.
ננסה לבחון דוגמא: יצחק עבד במקום עבודה במשך 10 שנים רצופות , בשכר
מובטח של 20,000 אלף ₪.
כלומר בכל חודש הפקידו לפיצויים על שמו 1,666 ₪ כלומר בשנה 20,000 אלף ₪ , בתום
עשר שנות העבודה עמוד לרשות יצחק 240,000 אלף ₪ לאחר תשואה יפה שקיבל דרך הניהול
של בית ההשקעות.
כעת יצחק רוצה למשוך את כל הפיצויים ולבצע שיפוץ, לאחר בדיקה של הפנסיה העתידית לאחר פרישה, עדיין הצפי לפנסיה מספק את הצרכים שלו למרות המשיכה של כספי הפיצויים.
נחלק ל2 חלקים את המשיכה, החלק הראשון הוא החלק הפטור , 10 שנות עבודה יקנו ליצחק פיצויים פטורים העומדים על 123,800 אלף ₪ . כלומר 116,200 אלף ₪ יהיו חייבים במס השולי של יצחק בעת משיכה לפי שנת המס שהוא משך.
המס השולי של יצחק לשנת 2019 עמד על 31% ולכן תשלום המס של יצחק יהיה 36,022 אלף ₪ ומכאן שהסכום נטו שיקבל יצחק יהיה 203,978 אלף ₪.
חשוב להבין כי בתכנון פרישה נכון יהיה אפשר להקטין את המיסוי על ידי תקרת ההון הפטורה , אך את זה יהיה ניתן לבצע לקראת גיל הפרישה , או לחילופין ניתן לגשת לפקיד שומה ולבקש פטור על הפיצויים מעבר לתקרה .
האם המוטבים שלי יקבלו את כספי הפיצויים ללא מס ?
החוק היבש לא מכיר בפיצויים פטורים עבור המוטבים. היה והחוסך השאיר אחריו כספי פיצויים , הרי שהמוטבים יהיו חייבים בתשלום מס שולי לפי המס ששילם החוסך יום לפני פטירתו.
עליהם יהיה לגשת לפקיד שומה ולהוציא אישור עבור בית ההשקעות שמחזיק את כספי הפיצויים, כמובן שתמיד יש מקום לבקש מפקיד שומה פטור מלא אך זכרו כי אינו חייב לאשר משיכה ללא תשלום מס הכנסה.
כספי פיצויים – השורה התחתונה
בכספי פיצויים נסו להיות זהירים במשיכה לאורך שנות העבודה , אין לדעת מה יהיה הצורך בעת פרישה ולאחר משיכה של פיצויים בין אם פטורים או חייבים לא ניתן להחזיר את הגלגל אחורה.
בדקו היטב לפני החלטה לגורל כספי הפיצויים, ואם יש ספק, דחו את ההחלטה ונסו להשתמש בכספים העומדים לרשותכם או שקלו לבחון קבלת הלוואה אטרקטיבית על חשבון קרנות ההשתלמות בבתי ההשקעות השונים.