מענק פרישה – לבקש פריסה או תשלום חד פעמי , מה עדיף ?

מענק פרישה יכול להיות בונוס מצויין, אך מדוע אנחנו נדרשים לשלם מס גבוה כל כך ? האם יש דרך להקטין את גובה המס ואפילו לקבל פטור מלא ממס רווחי הון?
מענק פרישה תיקון 190
אם רוצים, אפשר גם רק להקשיב 🎧

רבים מאיתנו מגיעים לגיל פרישה וזוכים לקבל מענק פרישה , סכום כסף גדול שיעמוד לרשותנו בעת פרישה , יעזור לנו להתרגל למציאות החדשה וגם לשלם על איזו חופשה , לנוח קצת ולאמץ את אורך החיים החדש.

מענק פרישה יכול להגיע דרך ימי מחלה שלא נוצלו, פיצויים מהמעסיק או מענק הסתגלות נוסף . כל הכספים האלו עומדים לפני רשות המיסים ולאחר שימוש בכל תקרת ההון הפטורה בין אם במסלול קבלת קצבה או בסכום חד פעמי שאת ההטבות האלו אנו מבצעים על ידי טופס 161 ד וקיבוע זכויות מסודר.

רב הסיכויים כי אנו נמצא את עצמנו עומדים בפני תשלום מס הכנסה גדול על המענקים האלו.

אז איך מחשבים את המס?

מענק פטור הוא החלק של הכספים שעומדים לרשותנו , עם החרגה מלאה של כספי התגמולים ההוניים שהופקדו לפני שנת 2008 ולכן עליהם לא חל מס הכנסה או מס רווחי הון ומכאן שלא קיימת התלבטות האם למשוך כספים אלו , לרב אלו הכספים האחרונים שיבוצע בהם שימוש שכן הם מקלט מס טהור וחוקי ואין סיבה למשוך אותם לצורך ניהול עצמאי , יחד עם תשלום מס רווחי הון של 25%.

אך מה הגורל של הכספים שהופקדו לרשותנו לאחר שנת 2008 בתגמולים, פיצויים , ימי מחלה , מענק וכו'? כספים אלו מקבלים פטור רק לפי תקרת ההון הפטורה ולאחר בדיקה של כל כספי הפיצויים שנמשכו לאורך השנים.

ניקח כדוגמא את יהושע שפרש מחברת היי טק גדולה, יהושע בחן את התיק הפנסיוני שלו ולאחר חישוב של קצבה שהוא חייב בגיל פרישה , נותרו ליהושע עוד כ3,000,000 מיליון ₪ בקופות גמל, ביטוחי מנהלים , ומענקים פטורים.

יהושע החליט למשוך את מרבית הכספים ולכן בחר לממש את כל תקרת ההון הפטורה שעמדה לרשותו בשנת 2019 (גובה התקרה עמדה על 744,000 אלף ₪ בקירוב).

לאורך שנות העבודה יהושע לא משך את כספי הפיצויים שלו, מתוך הכספים שעמדו לרשות יהושע 900,000 אלף ₪ הופקדו לפני שנת 2008 ולכן אין חייבים במס , אך מה יעשה יהושע עם 2,100,000 שנותרו , כספים אלו חייבים במס ואילו מדרגת המס תהיה 47% +3% מס יסף.

נשתמש בתקרת ההון הפטורה ולאחר חישוב, עדיין יעמדו ליהושע כ1,500,000 מיליון ₪. על ידי פריסה של התשלום מס נוכל להוריד את חבות המס של יהושע מ50% ל31% ובכך יהושע יוכל לחסוך 285,000 אלף ₪!

המס בפועל נקבע לפי מדרגת המס שלנו לאותה שנת מס.

מהי פריסה לאחור ומהי פריסה קדימה?

שנות פריסה יכולות להגיע במקסימום ל6 שנים, על מנת לזכות בשנת פריסה, קיימת נוסחה לפי שנות העבודה , כלומר כל 4 שנים מזכה שנת פריסה אחת , אדם העובד 24 שנים יוכל לדרוש את כל 6 השנים לטובת פריסה.

ככל שנוכל לפרוס את המענקים ליותר שנים, כך נוכל לחלק את חבות המס ולהקטין את תשלום המס. כלומר נוכל לקבל את כל סכום הכסף בפעם אחת , אך כל שנה יהיה עלינו לשלם את החלק היחסי במיסוי.

פריסה יכולה להתבצע קדימה או אחורה. את ההחלטה ניתן לקבל בעת הפריסה והיא מתקבלת במרבית הפעמים לפי ההיגיון, אם אדם שפורש אינו מתכנן להמשיך לעבוד , אזי ההכנסה החודשית שלו צפויה לרדת ולכן יהיה נכון לפרוס קדימה ולהיפך, אם אדם לאחר פרישה מתכנן לעבוד ולפתוח עסק גדול עם צפי הכנסות גבוה אולי יהיה נכון עבורו לפרוס אחורה את תשלום המס עבור המענקים.

מדוע לא לבצע את זה ללא איש מקצוע?

חישוב של פריסת מענקים וקיבוע זכויות לפי שימוש בתקרת ההון הפטורה הם חישובים לא פשוטים הדורשים הבנה, ידע , ניסיון וחישוב מדויק של התשלומים וסיווג הכספים השונים.

לכן קיימים כיום מתכנני פרישה שמבצעים את הבדיקות , בוחנים את רמת החיים של הפורש ואת הצרכים שלו ויודעים לכוון מרבית מהחלטות בצורה הפונקציונאלית ביותר שתכיל את מינימום תשלומי המס ומקסימום כספים נזילים אך תמיד ההחלטות מתקבלות יחד עם תיאום של ההעדפה אישית של הפורש שלא תמיד תעלה בקנה אחד עם ההחלטה הכלכלית הטובה ביותר. חשוב לקחת זאת בחשבון ולבצע את ההחלטה הטובה ביותר.

האם ניתן לבצע חרטה?

קיבוע זכויות היא אחת הפעולות הבודדות שניתן לבצע חרטה עד 90 ימים מרגע הגשת הטפסים ולכן אם ביצענו פריסה ואז קיבוע זכויות , לאחר 90 ימים אין דרך חזרה ומכאן חשיבות שימוש באנשי מקצוע ובדיקה יסודית של ההחלטות בקבלת הפנסיה ושימוש בכספים שעומדים לרשות הפורש.

מה לעשות עם הכספים שעומדים לרשותנו ?

לאחר שסיימתם עם תכנון הפרישה , אתם מכירים את התזרים החודשי החדש שלכם , ויחד עם זאת עומדים עבורכם כספים פנויים דרך מענקים או כספים שנותרו בקרנות ההשתלמות וקופות הגמל השונות, חשוב לבצע בדיקה כי הכספים מנוהלים כראוי , ברמת החשיפה למניות הנכונה , דמי ניהול הגונים ומנהלי ההשקעות המובילים במשק. כמו כן לאחר הפרישה חשוב לבדוק את הזכאות לטובת תיקון 190 ואת הכספים ששנים ניהלתם בתיקי השקעות קונבנציונאליים הגיע הזמן לקפיצת מדרגה בתחום וניהול תחת הטבות תיקון 190 .

מה תמצאו בכתבה

  • קופת גמל
  • 3 דקות
שוקלים להפקיד לתיקון 190? מצוין, אך רגע לפני, בדקו את ההש...
46.19% תשואה.מתקדמים לתיקון 190 מנצחת!
כל הזכויות שמורות לאתר לירות
אלפי מבקרים כבר נרשמולניוזלטר המשובח שלנו

הרשו לנו לשלוח לכם מדי פעם עדכונים חשובים הנוגעים לכסף שלכם, בין אם בנושא פנסיה או השקעות מעבר לים.