הידעתם שניוד קופות גמל עולה לכם בפערי תשואות?

בעת העברה וניוד של מוצרים פנסיונים לעיתים עיכוב עלול לגרור פערי תשואות (חיוביות או שליליות) , כיצד ניתן לדרוש את פערי התשואות ואילו מקרים זכאים להחזר?
מהם פערי תשואות בקופות גמל וממה הם נובעות
אם רוצים, אפשר גם רק להקשיב 🎧

פערי תשואות, המונח הזה בוודאי מוכר לכם, אך האם יצא לכם פעם לתרגם אותו הלכה למעשה אל מול הליכי ניוד קופות הגמל, קרנות ההשתלמות, תיקון 190 ופוליסות חיסכון ?

חוק קופות הגמל מאפשר ניוד בין בתי ההשקעות השונים כבר משנת 2008, במהלך השנים, החוק עבר מספר גלגולים.
בתחילת הדרך ניוד של הכספים היה אורך כ21 ימי עסקים ולכן עד שבית השקעות אחד היה מעביר את הכספים לבית ההשקעות השני , החוסך היה ממתין מעל חודש. בשנת 2017 שונה החוק וימי העסקים קוצרו ל10 ימי עסקים בלבד.

כלומר בעולם אידיאלי , מרגע חתימת החוסך על מסמכי הניוד , הצפי לראות את הכספים אצל מנהל ההשקעות החדש הינו כשבועיים. אך שימו לב כי יכולים להיות הרבה מכשולים בדרך, נעבור על העיקריים מהם כעת.

פערי תשואות – סיבה ראשונה: נספח ד'

המכשול הראשון – פתיחת הקופות בבית ההשקעות החדש ושליחת נספח ד'. כאשר מבצעים ניוד , קיימים טפסים עליהם יש צורך לחתום, טופס ההצטרפות של בית ההשקעות החדש אשר מהווה אסמכתא לפתיחת הקופה או הקרן וטופס העברה המוכר בתור נספח ד' שהוא הטופס הנשלח לבית ההשקעות הקיים אשר צריך לנייד את הכספים.

מרבית בתי ההשקעות מתחייבים להקים את הקופות ולשלוח נספח ד' תוך 3 ימי עסקים, כלומר ב-3 ימים הראשונים עדיין לא החלה הספירה של ניוד הכספים. מרגע קבלת נספח ד' בית ההשקעות הקיים מחויב להעביר את הכספים בתום 10 ימי עסקים ובמהלך ימי עסקים אלו הוא ינסה לשמר את הכספים אצלו.

אל תתנו למשמרים לשנות את ההחלטה שלכם, בין אם קיבלתם אותה לבד או בעזרת איש מקצוע, היא בוודאי התקבלה לאחר בדיקה יסודית של הנתונים ואין סיבה לשנות את דעתכם , אם בחרתם לעזוב הייתה לכם סיבה טובה ואם תחליטו לחזור זה יהיה אחרי בדיקה נוספת.

כיצד נספח ד' יכול לגרור פערי תשואות ?

בית ההשקעות החדש עלול להיות תחת עומס רב בשל חוסכים רבים שרוצים להצטרף ולכן לא בטוח שהוא יעמוד ב-3 ימי העסקים עד הקמת הקופות ושליחת נספח ד'. קחו בחשבון שיש זמן סביר בו ניתן להתעכב אך אם בית ההשקעות התעכב יתר על המידה או הקים את הקופות אך לא שלח בפועל את נספח ד' לבית ההשקעות הנוכחי, ייתכן ותהליך זה יגרור פערי תשואות.

בימים אלו הכסף למעשה מעוכב בבית ההשקעות הקודם שלכם מכיוון שהגוף אליו בחרתם לעבור, לא שלח את הטפסים הדרושים על מנת להתחיל את המעבר וכתוצאה מכך מונע ממכם להנות מהתשואות שלו. לאחר הגעת הכספים, תוכלו לדרוש את פערי התשואות לאחר הוכחה של עיכוב בתהליך.

פערי תשואות – סיבה שניה: עיכוב ללא סיבה

המכשול השני – בית ההשקעות הנוכחי פשוט לא מעביר את הכספים, קיימים לצערנו הרבה מאוד בתי ההשקעות מוסדיים אשר בוחרים שלא להעביר את כספיו של החוסך גם במידה הטפסים תקינים וזאת ללא סיבה.

תופעה זאת שכיחה מדי לצערנו ומתרחשת בעיקר בעת מעבר מגוף "פודה" , מושג זה מתייחס לבית השקעות או חברת ביטוח אשר יתרת הנכסים שלה שלילית לתקופת זמן מסוימת , כלומר משקיעים שבוחרים למשוך או לנייד את כספכם לגופים אחרים גדול יותר מאלו אשר בוחרים להעביר כסף לאותו גוף.

לצערנו אין כאן פתרון קסם, מרבית המקרים מגיעים לתלונה משותפת של איש המקצוע והלקוח יחד לפניות הציבור של בית ההשקעות או חברות הביטוח. לא ניתן לומר שפעולה זאת תחייב את הגוף הפודה להעביר את הכסף אך מקרים רבים מראים שפעולה זאת עובדת.   

כיצד עיכוב ללא סיבה יכול לגרור פערי תשואות ?

הבעיה יכולה להיות כי בזמן שבית ההשקעות החזיק שבי את הכספים, הוא הכיל עליהם את התשואה שלו ואילו הכספים היו צריכים לקבל את התשואה של בית ההשקעות החדש, לכן מישהו יצטרך לשלם את הפער וזה כמובן מוטל על בית ההשקעות שעיכב את מעבר הכספים.

פערי תשואות – סיבה שלישית: טענות שווא

המכשול השלישי – טענות שווא של בית ההשקעות הנוכחי לא להעביר כספים. על מנת להעביר את הכספים בית ההשקעות הנוכחי צריך לקבל צילום תעודת זהות ונספח ד' אשר תוקף הטפסים הוא 120 ימים מיום החתימה.

בתי השקעות רבים אשר אינם מצליחים לשמר את החוסך להישאר אצלם , ממש לפני ההעברה ממציאים טענה מופרכת כמו תעודת זהות לא תקינה, הטופס לא הגיע או חסרה חתימה וזאת על מנת לגרור זמן שבו הכספים נותרים בבית ההשקעות הנוכחי.

במרבית מהפעמים בית ההשקעות המעכב את ההעברה יבחר לשלוח את סיבת העיכוב בדואר בניגוד לתקופת השימור בה השתמש בכל אמצעי תקשורת אחר (טלפון, מייל וכו') וזאת על מנת לגרור את הזמן כמה שניתן, ואף בשאיפה שהטפסים יאבדו את התוקף.

במקרה כזה יצטרך החוסך לפנות למשרד האוצר, להוכיח כי בית ההשקעות השתמש באמצעים לא כשרים לטובת עיכוב העברת הכספים ולדרוש את פערי התשואות ואולי גם עוגמת נפש.

כיצד נספח ד' יכול לגרור פערי תשואות ?

בדומה לעיכוב כתוצאה מנספח ד' אשר נשלח באיחור, כאן דווקא הסיכון גבוהה יותר. מכיוון שבמידה ואתם נעזרים באיש מקצוע אשר ידע להילחם בבית ההשקעות כך שיבצע את ההעברה במהלך 120 הימים בהם הטפסים בתוקף, ייתכן ותוכלו לדרוש את פערי התשואות וכך לסיים בהצלחה את המעבר.

אך במידה והצליח בית ההשקעות המעכב לגרור מצב שהטפסים שלכם מאבדים תוקף, במקרה כזה החוסך צריך להגיש בקשה חדשה לחלוטין וזמן זה אינו נחשב לצערנו זכאי לפערי תשואות.

שלושת המכשולים האלו מוכרים וידועים , לאחר בדיקות של שנים יש מספר בתי השקעות שכמעט באופן תמידי משתמשים בטכניקות אלו על מנת למנוע מהלקוחות שלהם עזיבה , באופן כמעט מדויק אלו בתי ההשקעות עם התשואות הנמוכות והנתונים הבעייתיים של פדיון תמידי מקופות הגמל וקרנות ההשתלמות.

ההחלטה להיאחז בקרנות המזבח ולמצוא סיבות לא ראויות לטובת השארת הכספים למרות רצונו של החוסך הן בגדר פלילי אך אם לא נאבקים לא נוכל לקבל את המגיע לנו.

אז מה עושים אם אכן התעכבו הכספים בשל סיבות לא כשרות?

ראשית עלינו לוודא שאכן היה עיכוב שלא לצורך והוא נוגד את התקנות של החוק, לאחר מכן יהיה עלינו לפנות אל בית ההשקעות החדש שכבר קיבל את הכספים והוא יפנה אל בית ההשקעות הישן שימסור לו מה היו התשואות באותם ימים שעיכב את העברת הכספים , חישוב פשוט של תשואה אל מול תשואה ייתן לנו משוואה של פער תשואות ואת פער התשואות ישלם בית ההשקעות המעכב עבור הלקוח ישירות לקופה שלו.

חישוב לדוגמא של פערי תשואות

משה החליט להעביר את כספי קרן ההשתלמות שלו מגוף X לגוף Y. הטפסים נחתמו ב1.1.2020 והועברו לבית ההשקעות X באותו יום.
בית ההשקעות X  הקים את הקופות והעביר נספח ד' כבר למחרת ב2.1.2020 ומאותו רגע החלו לספור 10 ימי עסקים צפי קבלת הכספים עמד על 16/1/2020.

בית השקעות Y ניסה לשמר את משה בכל אמצעי , ולאחר שכשלו הניסיונות , שלח ב15/1/2020 מכתב לדואר של משה כי בשל אי תקינות צילום תעודת הזהות הם לא יכולים להעביר את הכספים. משה פנה לבית ההשקעות החדש ובישר להם על המידע שקיבל , אלו השיבו שגם הם קיבלו את המידע וכבר פנו לבית ההשקעות ושלחו שנית צילום תעודת זהות שנראה קריא וברור לחלוטין ובמקביל כבר פנו למחלקה המשפטית של בית ההשקעות כי הם מסרבים להעביר את הכספים מסיבה לא מוצדקת.

משה הגדיל לעשות ושלח בעצמו צילום תעודת זהות זהה למה שנשלח לבית ההשקעות הנוכחי וזה העביר את הכספים ב-26/1/2020 , כלומר באיחור של 10 ימים. משה ביקש לקבל תחשיב של התשואות שהיו בבית ההשקעות החדש מ16/1/2020 ועד 26/1/2020 ואת אותם נתונים מבית ההשקעות הישן.

הפער שעמד ב10 ימים אלו היה כ1% לטובת בית ההשקעות החדש ולכן דרש משה את פער התשואות מבית ההשקעות הישן. משה שנייד סכום של מיליון ₪ זכאי להחזר בשל פערי תשואות של 10,000 ₪, בית ההשקעות החדש של משה , יחד עם הסוכן שלו נאבקו על מנת לקבל את התשלום , וכבר ב20/2/2020 היה ניתן לראות העברה של 10,000 ₪ לקרן ההשתלמות של משה.

פערי תשואות – השורה התחתונה

פערי התשואות יכולים להיות שווים לא מעט כסף, מאחר שיש מספר גורמים בשרשרת שקשורים בתהליך העברה הכספים מגוף אחד לשני, עלינו כמשקיעים להיות ערניים לזמן הניוד, תשואות והתנהלות של בתי השקעות.

בדיקה יסודית של הדברים יכולה להיות משמעותית. כמובן שחשוב לזכור כי לא תמיד יש בסיס לטעון על פערי תשואות אך בהחלט יש מקום לבצע בדיקה אם היה עיכוב לא סביר ובעיקר שימו לב לקראת סוף רבעון או סוף שנה , בתי ההשקעות צריכים להציג דוחות והרבה פעמים העיכוב מגיע ממניעים פנימיים של החברה.

מה תמצאו בכתבה

  • קופת גמל
  • 3 דקות
קופת גמל היא מכשיר חיסכון פנסיוני אך לעת פרישה, מעבירים א...
46.19% תשואה.מתקדמים לקופת גמל מנצחת!
כל הזכויות שמורות לאתר לירות
אלפי מבקרים כבר נרשמולניוזלטר המשובח שלנו

הרשו לנו לשלוח לכם מדי פעם עדכונים חשובים הנוגעים לכסף שלכם, בין אם בנושא פנסיה או השקעות מעבר לים.