השקעה בזהב למה, איך ומה האלטרנטיבות.

קניית זהב למטרת השקעה , מהן האפשרויות השקעה שלנו בזהב ? היתרונות והחסרונות ואלטרנטיבת השקעה אחת שתפתיע אתכם בפוטנציאל הרווח שלה
קוביה על גרף ומטבעות זהב
אם רוצים, אפשר גם רק להקשיב 🎧

בכול פעם שהשוק הופך לתנודתי והחששות מאינפלציה קרבה גדלות, עולה בפי המומחים האפשרות להשקעה בזהב לצורך גידור הסיכונים בתיק ההשקעות החשוף לשוק ההון.

האם זה נכון – ואם כן, מה היא הדרך הטובה ביותר לעשות זאת ? לפני הכול, חשוב להכיר הבדל אחד מהותי בין שני סוגי השקעות אלו, לזהב כמתכת יש מגבלת כמות פיזית אשר נקבעת על פי הכמות הממשית שהוציאו חברות הכרייה השונות מבטן האדמה ובעוד שכסף עשוי נייר אפשר להדפיס ללא הגבלה.

לאדם ולזהב יש עבר עשיר, במשך דורות אנשים האמינו שתמורת החזקה של זהב פיזי, ניתן יהיה לקבל מוצרי צריכה שונים.

האמון בזהב לא חלף מן העולם גם כשהופיעו סוגי נכסים אחרים, או כשהמערכת הבנקאית עברה לעבוד עם כסף עשוי מנייר שהממשלות מדפיסות.

ביטול תקן הזהב בשנת 1971, אפשר לבנקים מרכזיים להדפיס כסף ללא שום קשר לאחזקות הזהב שלהם, כלי זה נתן בידיהם כוח של גיבורי-על "הכוח להדפיס כסף".

במאה האחרונה היו לא מעט ממשלות שהתפתו להדפיס כמויות אדירות של כסף על מנת לשלם חובות, ובאופן ישיר גרמו לירידה חדה בערכו – או בשפת הכלכלה "אינפלציה". זה התחיל בגרמניה בשנות ה–20 ועבר לארה"ב בשנות ה–70 ומשם גם לישראל בשנות ה–80. האחרונות לבצע מהלך שכזה היו בברזיל וארגנטינה בשנות ה–90.

לכן, אנשים בעלי תיקי השקעות או נכסים פיזיים אשר צופים מהלך של אינפלציה בשוק משקיעים חלק גדול מהונם בזהב, ובעצם בצורה זו רוכשים "ביטוח" מפני אינפלציה או מפני אובדן אמון כללי במערכת הפיננסית.

מאז המשבר ב-2008, הבנקים המרכזיים השתמשו בכוח-על זה, בפעולות בהיקף של טריליוני דולרים וכפועל יוצא מכך פעלו להחלשת המטבע ועיוות מחירי הנכסים הריאליים והפיננסים בשווקים.

ולא שדי בכך, שכן הם גם מאפשרים את הגדלת החוב הציבורי והצרכני שזו בעיה נוספת בפני עצמה. עשור שלם אחרי, נראה כי ההרפתקה שהחליטו לצאת אליה הבנקים המרכזיים רחוקה מלהגיע לסיומה. מצב שממשיך לעוות עוד ועוד את ערך המטבעות האמיתי.

השקעה בזהב , האם ההשקעה היא בחומר הפיזי בלבד?

לפני שאתם רצים לקנות זהב צריך להבין שהמציאות של היום לא פשוטה כפי שהייתה בעבר. כיום בנוסף לזהב הפיזי קיים גם "זהב מנייר".

בעוד הדרישה לזהב פיזי גדלה, ההיצע של זהב חדש, כלומר הכמות שמצליחות חברות הכרייה להוציא מהאדמה, דווקא קטן.

זאת אחת הסיבות העיקריות שהמוח התחמני של האדם המציע תחליף, "זהב מנייר", חוזים עתידיים לאספקת זהב. אך בין השניים, הזהב הפיזי וה"זהב מנייר", יש תהום עמוקה והיא עשויה להיות קריטית כשיום הדין יגיע.

שוק קומקס (COMAX) שבבורסת ניימקס בניו יורק ושוק דומה בלונדון שולטים הלכה למעשה בכול הנוגע למסחר בזהב, ובבורסות אלו נקבע מחיר הזהב העולמי. אך בפועל, בשני השווקים האלו נסחר מעט מאוד זהב פיזי.

רוב העסקאות נעשות על "זהב מנייר", כלומר, החוזים אינם מסתיימים באספקה של זהב פיזי אלא בסגירת החוזה בין הצדדים באמצעות תשלום במזומן.

רק בשביל לסבר את האוזן הערכות הן שהיחס שבין החוזים על הזהב לכמות הזהב הפיזי שיש בשוק נעות בטווח שבין 1 ל-100 לבין 1 ל-500. שזה במילים פשוטות טירוף מוחלט!!

מהבנה זו עולות שתי מסקנות: הראשונה, שמחיר הזהב נתון לתנודתיות גדולה שלא בהכרח קשורה לתנודתיות של נכס הבסיס הפיזי שלו, ולפעמים אנו חווים עליות וירידות שאין להן קורלציה לשוק הזהב הפיזי.

המסקנה השנייה, והמדאיגה אף יותר, היא עלול לקרות אם יום בהיר אחד (או אולי לא כל כך בהיר..) לקוחות החוזים העתידיים ירצו לקבל זהב ולא מזומן לסגירת החוזה, שכן אז לא יהיה בנמצא מספיק זהב לעמוד בהתחייבויות.

יתרה מזאת, מכיוון שאין מגבלה חוקתית המחייבת קשר ישיר בין כמות הזהב הפיזי לבין הזהב מנייר, כל עוד יש ביקוש והצע ממשיכות להתבצע עסקאות לאספקת זהב שיכולות להגיע גם ל1,000 פעם כל הזהב שבעולם.

נתון מדאיג זה מעקר את אחת מהתכונות החשובות של הזהב, והופך את התלות בצד שני להסכם לסוג השקעה אשר כפוף לכל הסיכונים של מערכות המסחר בשוק ההון, ואין היא מקנה את דרישת הביטחון של המשקיע כמו "זהב ביד".

אז אחרי הכול איך בכול זאת מגדילים חשיפה לזהב?

האפשרות הפשוטה ביותר להנות מחשיפה לזהב היא על ידי רכישה של קרן המחקה את מחירו של הזהב (ETF) אחת הקרנות הוותיקות ביותר היא  SPDR Gold Share (סימול: GLD).

הקרן יוצרת חשיפה לזהב על ידי החזקה של מטילי זהב בפועל שמוחזקים בכספות החברה. אגב גם באפשרות זו רק במידה ותחזיקו 100 אלף יחידות בקרן שהן בערך 1.5 מיליון דולר, תוכלו לבקש לקבל את כספכם בזהב.

אפשרות נוספת עם הסתכלות מחוץ לקופסא היא להשקיע בחברות לכריית זהב. נכון שחשיפה זו אינה מבצעת מעקב צמוד אחר מחירי הזהב אבל היא מאפשרת הזדמנויות רווח נוספות, בעיקר בתקופות של עליות בשוק הזהב.

כאשר חברת הכרייה עצמה מחזיקה בנכס הפיזי ויש עלייה בשוק, המשמעות הפשוטה היא שהחברה מקבלת עליו תשלום גבוה יותר ובאמצעותו היא יכולה להגדיל את נפח הפעילות שלה וכן גם את ההכנסות, מה שיוביל לעליה בערך המניה.

נניח שחברה החליטה שעלות כריית הזהב היא 1,000 דולר לאונקיה. אם מחיר הזהב בשלב זה יעמוד על 1,100 דולר, הרווח שייוותר בידי החברה הוא 100 דולר, אבל במידה ומחיר הזהב יעלה ל-1,200, עלייה של פחות מ-10%, הרי שהרווח יוכפל מ-100 דולר ל-200 דולר ובהתאם תגיב גם המניה.

מצד שני בתקופות של ירידה במחיר הזהב האפקט דומה כלפי מטה, השקעה מסוג זה מגלמת סיכון גבוהה בהרבה מהשקעה בזהב, אך גם בעלת פוטנציאל גבוה בהרבה לרווח. הסיבה הגיונית – לכריית זהב יש מחיר קבוע פחות או יותר, אך הרווח בא במכפלות.

האפשרות האחרונה היא לקנות זהב באונקיות, במטבעות או במטילים אבל אז תאלצו לשלם על הוצאות נלוות כגון כספות, שמירה ועמלות המרה בבוא היום. 

במקומות מסוימים בעולם קיימת האפשרות לקנות זהב פיזי, במטבעות או במטילים, והוא אפילו יכול להישלח על לבית הלקוח באמצעות שליח. אבל כאמור הבעייתיות ברכישת זהב פיזי בכמות גדולות היא האבטחה, ולכן לא מעט  סוחרים גדולים מציעים בנוסף למכירת הזהב גם שירותי שמירה.

עתיד הזהב נמצא בכלל בביטקויין

הכתבה לא תהיה מלאה אם לא נבצע את ההשוואה המתבקשת בין הזהב של פעם לזהב של דור המילניום.

למרות העובדה שהביטקוין עוד רחוק מלהיות מטבע שניתן לסחור בו באופן חופשי, עדיין לא ניתן שלא לראות את ההקבלה בינו לבין הזהב המוכר והידוע.

הסיבה פשוטה, הביטקוין יכול לעשות כל מה שהזהב עושה רק יותר טוב. ביטקוין יכול להחליף את הזהב בכול אחת הפעילויות שלו. וביחוד ככלי לשמירת ערך ולהגנה מפני משברים גדולים במערכת שוק ההון. בנוסף, את הביט קויין ניתן לאחסר בצורה קלה, הוא לא כרוך בסיכון בכרייה שלו, ניתן לניוד באופן פשוט וניתן לחלוקה למנות קטנות על פי דרישה.

ואולי תתפלאו לשמוע אבל הוא בטוח. מאוד בטוח. בעשר השנים האחרונות היו אין ספור פריצות לבסיסי נתונים גדולים הכוללים מאות מיליונים של פרטים אישיים וכרטיסי אשראי. בכל שנות הביטקוין, לא נפרצה הרשת, קרי הבלוקצ'יין, של הביטקוין אפילו לא פעם אחת. (אין הכוונה לארנקים פרטיים של מחזיקים בביטקוין). וזאת למרות סכומי הכסף האדירים שמוחזקים שם.

הדילמה היחידה בנוגע לביטקוין היא דילמת האימוץ, כפי שציינו בהתחלה, לאדם ולזהב יש רומן ארוך משחר האנושות וכמו כל רומן טוב גם ממנו קשה לנו להתנתק.

אבל אם להתחשב בעובדה שמחיר הביטקויין עומד יציב על כ-3,500 דולר וכל זאת למרות כל המתקפות, העיתונות השלילית ותקלות בבורסות ביטקוין שונות. נראה שהתקופה הקרובה צוברת קהל רומנטיקנים המחפשים את הרומן החדש בדמות ה"זהב הדיגיטלי".

מה תמצאו בכתבה

  • תיק השקעות
  • 9 דקות
התנודתיות הגוברת של שוק ההון, בשילוב עם העלאת שיעור הריבי...
מזניקים את ההשקעות

חוברת תכנון פיננסית אישית במתנה >>

כל הזכויות שמורות לאתר לירות
אלפי מבקרים כבר נרשמולניוזלטר המשובח שלנו

הרשו לנו לשלוח לכם מדי פעם עדכונים חשובים הנוגעים לכסף שלכם, בין אם בנושא פנסיה או השקעות מעבר לים.