שלד בורסאי: האם מדובר בהשקעה מסוכנת או הזדמנות פז למשקיעים?

במידה ואתם חובבי השקעה במניות או סתם שמעתם בשיחת חברים על הזדמנות להשקיע בשלד בורסאי ולא לגמרי מבינים מה זה כולל, ריכזנו עבורכם את כל מה שצריך לדעת בנושא.
מהו שלד בורסאי SPAC?
אם רוצים, אפשר גם רק להקשיב 🎧

בעולם ההשקעות, כלל ברזל קובע "כגודל הסיכון, כך גודל הסיכוי." בקצת יותר מילים – השקעה שיש בה סיכוי סביר לתשואה גבוהה מאוד, לרוב תגיע גם עם סיכוי סביר לנפילה כואבת. ולהיפך – מי שמעוניין בהשקעה סולידית וחסרת סיכונים, אל לו לצפות לתשואה גבוהה.

כל זה לא אומר שאין דבר כזה השקעות טובות יותר והשקעות טובות פחות. הכל סוגיה של מינון : יש השקעות בסיכון גבוה, שהסיכוי בהן שווה את הסיכון, השקעות בסיכון גבוה בהן הסיכון לא שווה, וגם בהשקעות סולידיות יש מוצלחות יותר ומוצלחות פחות. הפעם נדבר על השקעה בסיכון גבוה, אבל עם סיכויים להגיע לתשואות מדהימות, ולכן כזו שבהחלט שווה לשקול אותה כערוץ השקעה אחד בתוך תיק השקעות מגוון.

מה זה שלד בורסאי?

שלד בורסאי הינו כינוי לחברה שרשומה לפעילות בבורסה, אך בפועל החברה אינה פעילה יותר מבחינה עסקית, ועל כן גם המסחר בה בבורסה מועט. שלדים בורסאיים מהווים מוקד משיכה לבעלי חברות ששוקלים הנפקה בבורסה, אך מעוניינים לקצר את התהליך ולהשתמש בשלד קיים. אותם בעלי חברות מבקשים לקנות את השלד הקיים או להתמזג אתו. מעבר לקיצור תהליכים, בחירה בקניית שלד בורסאי במקום בהנפקה עצמאית, מאפשר פחות נראות ציבורית ומשום כך פחות פגיעות של החברה במקרה של כישלון הכניסה לבורסה.

עם רכישתו של שלד בורסאי על ידי חברה פעילה מבחינה עסקית, לרוב שוויו מזנק באופן דרמטי. ממניות חסרות כמעט כל ערך של חברה שאין לה פעילות עסקית של ממש, הופכות המניות בן לילה למניות של חברה פעילה שזה עתה בחרה להיכנס לבורסה. מסיבה זו, פוטנציאל הרווח של השקעה בשלדים בורסאיים הוא גבוה מאוד.

מה הסיכון בהשקעה בשלד בורסאי?

מול הסיכוי לרווח כאמור כמו כחוק טבע תמיד יופיע הסיכון. במקרה של השקעה בשלד בורסאי, מדובר בסיכון כבד במיוחד – אבדן כל דמי ההשקעה. זאת מכיוון שעל אף האטרקטיביות של שלדים בורסאיים רבים, חלק לא מבוטל לא מצליח להימכר ואף נמחק כליל מהבורסה. במקרה הזה, ערך המניות שתרכשו ירד לאפס מוחלט.

בהקשר זה יש לציין כי שלדים בורסאיים רבים הם של חברות הנמצאות בחובות או בסיבוכים משפטיים כאלה ואחרים. נקודות אלו מרתיעות בעלי חברות להיכנס לתהליך של מכירה או מיזוג עם אותו שלד, שבסופו של דבר נעלם ומאבד את כל ערכו.

איך להשקיע בשלד בורסאי?

הגדרנו אם כן השקעה בשלד בורסאי כ-השקעה בסיכון גבוה מצד אחד, אך עם פוטנציאל רווח גבוה מצד שני. על כן, יש לנקוט משנה זהירות בכל הקשור להשקעה בשלדים בורסאיים, תוך הקפדה על מספר כללי ברזל.

פיזור סיכונים

ראשית, אם כבר משקיעים בשלד בורסאי אחד, אז עדיף להשקיע כבר בכמה כאלה. השקעה במספר שלדים שאינם תלויים זה בזה, מפזרת את הסיכון, ואפילו אם חלק מהשלדים הבורסאיים המושקעים התפוגגו, רכישה של האחרים תקפיץ את ערכם באופן שבו כלל ההשקעה בשלדים בורסאיים נותרה משתלמת מאוד.

לאזן את רמת הסיכון של תיק השקעות כולו

שנית, רכיב השלדים הבורסאיים חייב להיות רכיב אחד מתוך תיק השקעות שיכלול מגוון רחב של רכיבי השקעה. תיק השקעות מוצלח ומגוון יכלול בין היתר רכיבים בסיכון נמוך ורכיבים בסיכון בינוני, שישרו יציבות על התיק ועל המשקיע.

תכנון הנזילות של הכסף שהושקע

כלל שלישי ואחרון הוא לא להתייחס לכסף שהושקע בשלד בורסאי בתור כסף נזיל. רכישת מניות של שלד בורסאי הינה השקעה לטווח רחוק, ולעיתים ייקחו מספר שנים עד שהשלד יירכש על ידי חברה אחרת. באותן שנים ערך המניות העלוב של השלד עלול להידרדר עוד יותר, אבל אין זה אומר שיש למכור את המניות כדי לחתוך הפסדים. במידה רבה, ההיפך הוא הנכון : יש לחכות בסבלנות עד שחברה פעילה תרכוש את השלד ותזניק את ערך המניות שבידך. אם זה לא יקרה עם השלד הזה, כפי שניתחנו קודם, יש להאמין שזה יקרה עם אחד מהשלדים הבורסאיים הנוספים שהשקעת בהם.

לסיכום, שלד בורסאי הוא מעין חי מת בעולמה של הבורסה. מי שמשקיע בו צריך לדעת שתמיד יש סיכוי שימות סופית, ואיתו תמות ההשקעה. אך מנגד עליו לדעת שאם יקום החי המת לתחיה, התשואה על ההשקעה עשויה להיות אדירה.

מה תמצאו בכתבה

  • תיק השקעות
  • 9 דקות
התנודתיות הגוברת של שוק ההון, בשילוב עם העלאת שיעור הריבי...
כל הזכויות שמורות לאתר לירות
אלפי מבקרים כבר נרשמולניוזלטר המשובח שלנו

הרשו לנו לשלוח לכם מדי פעם עדכונים חשובים הנוגעים לכסף שלכם, בין אם בנושא פנסיה או השקעות מעבר לים.