5 סיבות שגרמו לכם להפסיד כסף השנה

  • צוות שקל
  • אוקטובר 17, 2023
  • 4 דקות קריאה
  • צפיות

תוכן עניינים

הרשמו לניוזלטר והישארו מעודכנים!
בקצרה...
במהלך השנה האחרונה בדקנו אלפי תיקי לקוחות, הצלחנו לסכם ולצמצם את הסיבות שבגללן לקוחות הפסידו עשרות אחוזי תשואה לרשימה הזאת, גלו האם אתם שם ומה הפתרון.

שנת 2019 הסתיימה בהצלחה רבה עם תוצאות חיוביות במרבית המסלולים והמוצרים שבדקנו. שנה זו נקראת גם בשפה המקצועית "שנה ירוקה" כצבעו של הסמן הירוק המסמל עלייה של מנייה במערכות הבורסה, לכן כיצד בכל זאת ניתן להפסיד כסף בשנה כה מוצלחת? נפרט בשורות הבאות.

לפני שנתחיל למנות את הסיבות העיקריות שאספנו מהקוראים שלנו, חשוב להדגיש שהפסד הוא מושג סובייקטיבי.

כלומר, משקיע שמרן אשר קיבל מהבנק 1.2% בעבור פק"ם ל-10 שנים יכול להרגיש שהרוויח כסף חדש ואילו משקיע חכם, ידע להשוות את התוצאה שהשיג אל מול התשואות הממוצעות במשק ולבחון האם הוא נמצא במקומות הנכונים.

אנו רוצים להאמין שהעובדה שאתם קוראים את השורות הללו ונהנים מהאתר שלנו, אתם לא משקיעים מן השורה וכן מחפשים להעצים את פוטנציאל התשואה של הכסף שלכם ולוודא שהוא אכן עובד עבורכם בצורה הטובה ביותר.

1. "לא רוצה לשמוע, אני יודע הכי טוב…"

אין ספק שזהו המשפט הנפוץ ביותר בקרב משקיעים אשר מחזיקים מעל חצי מיליון ₪. עולם ההשקעות מתקדם בקצב מטאורי וממציא את עצמו מחדש מדי שנה בין אם באפיקי השקעה חדשים או לחלופין סגירה של אפיקים לא רלוונטים, שינויי רגולציה, עדכון חוקי מס ועוד..

משקיע אשר ימנע מעצמו שיחה עם איש מקצוע שמתמחה בניהול השקעות, למעשה מונע מעצמו חשיפה לפוטנציאל תשואה אדיר וכתוצאה מכך בהכרח מפסיד תשואה אלטרנטיבית.

הרוב המוחלט של בתי ההשקעות וחברות הביטוח המובילות בתשואות בחרו להשוות את גובה דמי הניהול שתשלמו בין אם תפנו באופן ישיר ובין אם תעבדו עם מתכנן פיננסי.

כך שכיום אין כלל מניעה מלהוסיף עוד זוג עיניים מקצועיות על תיק הנכסים שלכם מבלי לדאוג שתשלמו על כך יותר בדמי ניהול.

2. "אני מפחד משוק ההון, 2008 עוד תחזור.."

אי אפשר להתווכח עם תחושות, כלל ראשון בשוק ההון הוא: אם אינך יכול להכיל את הירידות בשווקים, אל תיכנס. אז מדוע בכל זאת רשמנו את הסיבה הזאת?

משקיע אשר חושש משוק ההון, לרוב פוסל לחלוטין כל סוג השקעה ובוחר לשמור את כספו מתחת ל"בלטות" או בפק"ם שיקלי ללא ריבית בבנקים.

בזמנים שבהם שאר השווקים הציגו תשואות שנתיות של כ- 15% ומעלה ברמות סיכון בינוניות , להשאיר את הכסף בבנק ללא תשואה לחלוטין תגרור הפסד וודאי.

יחד עם זאת, משקיע אשר חושש משוק ההון אינו צריך למנוע מעצמו רווח פוטנציאלי, כך לדוגמא: חברת הביטוח מגדל הציגה השנה תשואה מכובדת (סביבות 6.5%) במסלול האג"ח שלה ללא מניות כלל.

בנוסף, ניתן לבחור אפשרויות השקעה ללא קורלציה לשוק ההון כלל כגון: קרנות חוב נדל"ן או הלוואות חברתיות.

3. "מה זה פוליסת חיסכון? הבנק שלי לא סיפר לי…"

אנחנו נתקלים לא מעט במשקיעים אשר נאחזים בבנקים בכל מחיר, אין ספק שגוף בנקאי בהחלט מעניק תחושת ביטחון כאשר זה נוגע לכסף ולחסכונות שלנו , הרי זה הגוף הוותיק ביותר בחיינו והתרגלנו להעביר אליו את כספנו באופן אוטומטי.

כפי שציינו קודם, עולם ההשקעות מתפתח באופן מטאורי ולעיתים הבנקים אינם מתקדמים באותו הקצב או לחלופין, הרגולטור אינו מאפשר להם לנהל או לשווק מוצרי חיסכון שונים, החשוב ביותר מבניהם, "פוליסת החיסכון"

בקצרה, פוליסת חיסכון הינה תיק השקעות מנוהל בעל מאפייני עלות מופחתים ואפשרות דחיית מס , ישנם יתרונות רבים (תוכלו לקרוא כאן) אך אלו בהחלט העיקריים.

אם כך, בשנה שבה ניתחנו אלפי תיקי השקעות ואף אחד מהם לא הצליח לנצח את התשואה של פוליסת החיסכון המקבילה ברמת חשיפה למניות זהה, בעלי תיקי ההשקעות הללו בהכרח הפסידו הון! וזאת משום שסמכו על הבנק שלהם בעיניים עצומות.

זה בסדר וחשוב לסמוך על הבנק שלכם (הרי גם אנחנו במערכת עובדים עם בנקים) בכל הנוגע לכלכלה היומית של משפחתכם, אבל כשזה נוגע להשקעות, זכרו לבדוק אפשרויות רחבות ככל הניתן בנוסף לבנק שלכם.

4. "אין דבר כזה הטבות מס לגמלאים…"

ספקות זה דבר חשוב , הם אולי מה שמייחד את הצרכן הישראלי ומגן עלינו מפני עסקאות לא טובות, אך אל תיתנו לספקות לחלחל פנימה לרמה שתפגע בעתידכם הכלכלי.

משקיעים רבים בוחרים באופן אקטיבי להשאיר את כספם בפק"ם עם תשואה אפסית בבנק רק כי אינם מאמינים שיקבלו את הפטור ממס רווחי הון בבוא העת בזכות תיקון 190.

זוהי בהחלט הסיבה המתסכלת ביותר מתוך הרשימה, שכן חוקי מס הכנסה נמצאים באינטרנט , ובמידה ומשקיע בכל זאת מפקפק באמינות פקודת מס הכנסה, זאת תהיה משימה כמעט בלתי אפשרות להחזיר את אמונו במערכת ובמדינה.

במידה ואתם משקיעים חשדנים , סביר להניח שהפסקה הזאת לא תהיה מספקת על מנת לדחוף אתכם לקום ולבחון את אפשרויות ההשקעה נמצאים לפניכם , אך בכל זאת נפציר בפניכם לפחות להקדיש 20 דקות ולשבת עם איש מקצוע ולבקש את הפקודה מודפסת בצירוף הסבר ואם עדיין תרגישו לא בנוח, פנו עם המסמכים לפקיד שומה בשעות קבלת קהל ותקבלו את האישור הוודאי.

5. "רק דמי ניהול זולים, זה הכי חשוב!.."

אם הייתי מקבל שקל על כל פעם ששמעתי את זה מקורא של האתר, כנראה הייתי היום אדם עשיר מאוד, כך שבמידה וגם אתם מרגישים ככה, זה בסדר, אתם בחברה טובה.

זה טיבעי לנסות ולשלם את המחיר הזול והמשתלם ביותר בכל תחום בחיים, אבל בהשקעות חשוב לזכור שמנהלי השקעות שונים אינם שווים בערך שלהם.

כלומר, אל תסתכלו על המוצר שאתם רוכשים כגון תיקון 190 או פוליסת חיסכון כמוצר גנרי ובר החלפה, למעשה תיקון 190 בילין לפידות אשר סיימה מקום ראשון בעשור האחרון , יהיה שווה יותר מאשר תיקון 190 בבית השקעות שסיים במקום האחרון באותו טווח זמן.

אז מהו באמת פער דמי הניהול ועד כמה הוא קריטי? ניקח לדוגמא משקיע בעל מיליון ₪ אשר מעוניין להפקיד את מלוא הסכום לקרן השתלמות במעמד עצמאי (רק לצורך הדוגמא כמובן).

סביר להניח שכל בית השקעות או חברת ביטוח אשר יפנה אליהם (עם או בלי מתכנן פיננסי) יציעו לו להצטרף אליהם בדמי ניהול נמוכים מ0.8% כל הדרך גם ל-0.2%.

בשנה האחרונה, אלטשולר שחם סיימה במקום הראשון בתשואות קרנות השתלמות במסלול הכללי עם תשואה פנטסטית של 11.51% ואילו המקום האחרון בטבלה סיים עם 7.46%.

נעשה חשבון זריז, במידה ואלטשולר שחם יגבו מאיתנו דמי ניהול בגובה – 0.8% והמקום האחרון יגבה מאיתנו רק 0.2%, אנחנו עדיין נשארים עם תשואה נטו של – 10.71% באלטשולר שחם ו-7.26% במקום האחרון.

זהו פער של 3.45% תשואה בשנה או במילים אחרות – 34,500 ₪ לשנה!

נכון, אין הבטחת תשואה, אבל שנה מוצלחת כמו 2019 תייצר רווח משמעותי אשר יגבר על פער דמי הניהול גם בעתיד.

העצה הכי חשובה שלנו

אי אפשר להכריח משקיע לנהל את כספו בצורה יעילה וחכמה מכיוון שבסופו של יום, זה הכסף שלו בלבד.

אך בשנה שבה עשרות אלפי קוראים שלנו יקבלו כנראה דוחות שנתיים חיוביים ובעלי תשואה דו ספרתית וזאת בזכות העזרה והדרכה שלנו, אנחנו לא יכולים שלא להדגיש בפני הקוראים שעדיין קצת חוששים, עד כמה פוטנציאל התשואה אינו מפחיד כפי שנדמה להם.

מעבר להציע לכם להיפגש או להקדיש שיחת טלפון עם מתכנן פיננסי בעל רישיון ממשרד האוצר, העצה שלנו היא שתשתפו אותו בחששות שלכם.

במידה ואתם קטני אמונה לגבי רצון המדינה לחסוך לכם במס? בקשו לראות את הפקודה, במידה ואתם חוששים משוק ההון? בקשו לבדוק השקעות אלטרנטיביות.

זכרו, משקיע אדיש הוא בוודאות משקיע מפסיד, בצעו כל פעולה כלשהי לשיפור מצבכם הכלכלי, גדולה או קטנה זה לא משנה לנו, העיקר שתהיה חיובית.

אנחנו נשמח לשמוע ממכם בסוף שנת 2020 יחד עם הקוראים אשר נהנים מתשואות חיוביות לאורך שנים. 

צוות אתר שקל

צוות אתר שקל

אהלן, אני אבי, היזם שמאחורי אתר שקל. אני בונה ומתחזק אתרים בתחום הפיננסי וכלכלי מתוך תשוקה לסייע לכמה שיותר קוראים להבין בתחום. אם אתם רוצים לקרוא עלי יותר, מוזמנים לעשות זאת בעמוד “עלינו”.

% 0 +
תשואה בגמל להשקעה*
חשבנו שתאהבו לקרוא גם
  • 3 דקות
  • צפיות
מדד הפחד, מדד VIX
בין אם אתם סוחרים מתקדמים בשוק ההון או משקיעים מזדמנים, חשוב שתכירו...
  • 4 דקות
  • צפיות
קרן כספית – המדריך למתחילים
אם אתם מחפשים מקום טוב להתחיל את ההשקעות שלכם, קרנות כספיות הן...
  • 3 דקות
  • צפיות
ניהול תקציב משפחתי לפי שיטת 50/30/20
האם אתם מרגישים שאתם לא יודעים לאן הכסף שלכם הולך? האם אתם...
זה לא מכובד להעתיק
הרשמו לניוזלטר המשובח שלנו :)

קבלו מאיתנו טיפים מעולים לחיסכון, צרכנות והתנהלות חכמה עם הכסף שלכם למייל.