תיק השקעות
תיק השקעות מאפשר ניהול מותאם אישית של חיסכון נזיל הנמצא ברשותכם, לכן נצלו את ההזדמנות לבחור מנהל השקעות איכותי.
- 4.8 שביעות רצון
- ניווט מהיר:
מאות מיליארדי שקלים מנוהלים בתיקי השקעות שונים, כיצד ניתן להנות מהיתרונות הרבים ופוטנציאל התשואה של תיק השקעות?
תיק השקעות הוא חשבון בנק אשר מיועד אך ורק לקנייה ומכירה של ניירות ערך בשוק ההון כגון קרנות נאמנות, אג"ח, מניות וכדומה. ניתן לנהל תיק השקעות באופן עצמאי באמצעות הבנק, בית השקעות או כל חבר בורסה המציע פלטפורמה למסחר עצמאי.
ניהול תיק השקעות מאפשר גמישות מלאה, ניתן לבצע פיזור סיכונים על פני מגוון רחב של מוצרי השקעה, סקטורים ושווקים. כל זאת תוך שמירה על זמן תגובה מהיר לתנודתיות והשינויים בשוק ההון.
תיק השקעות לרוב מנוהל על ידי איש מקצוע, מטעם בית השקעות או אפילו הבנק. יחד עם זאת, ישנם סוחרים אשר בוחרים לנהל את תיק ההשקעות באופן עצמאי. השאלה האם לנהל את תיק ההשקעות לבד, טמונה במספר רב של פרמטרים.
לכן, האם תיק השקעות צריך להיות מרכיב עיקרי בתיק נכסים שלכם? ייתכן שכן, אך יש חשיבות רבה לביצוע בדיקת התאמה חכמה בין היתרונות והחסרונות של תיק השקעות לשאר אפיקי השקעה בתיק הנכסים שלכם.
תיקי השקעות של מנהלי השקעות מובילים
בחרו מבין מנהלי ההשקעות המובילים בישראל, מי יזכה לנהל את תיק ההשקעות שלכם.
- הטבלה נראת טוב יותר לרוחב
היתרונות של תיק השקעות
תיק השקעות מאפשר לכל חוסך להנות מפוטנציאל התשואה של שוק ההון בזכות היצא ניירות הערך, קרנות נאמנות, תעודות סל ושאר המכשירים הפיננסים שניתן לרכוש במסגרת חשבון תיק השקעות. כל זאת מהווה אלטרנטיבה עדיפה על פני השארת הכסף בחשבון עובר ושב, שם הוא יאבד מערכו הריאלי.
בנוסף, ישנן יתרונות רבים לשימוש בתיק השקעות כאפיק השקעה לטווח קצר וארוך.
שקיפות – מעל הכל, תיק השקעות מנוהל ישירות בחשבון הבנק שלכם וזמין עבורכם בכל דרך שתרצו, אפליקציה, מחשב, ביקור בסניף ואפילו טלפונית אל מול הסניף. תוכלו בכל דקה לקבל הערכה מלאה לסך הנכסים שלכם.
מקצועיות – תוכלו לנהל תיק השקעות בעצמכם או בעזרת איש מקצוע מטעם בית השקעות או בנק. כך או כך ניתן למצוא מידע רב על כל נייר ערך שתבחרו ובכמעט לא מדיה אפשרית, ניתוח טכני, פודקאסט, ייעוץ וכדומה.
אפשרויות רווח – תיק השקעות יכול להניב תשואה יוצאת דופן למעשה ללא הגבלה, כמובן שלצד זה קיימת אפשרות להפסד באותה מידה.
פיתוח וטכנולוגיה – פתרונות טכנולוגים מבוססי API וניתוח טכני מפעילים אלגוריתמים מתקדמים המספקים איתותי קנייה ומכירה בזמן אפס, כל זאת ללא מעורבות רגשית של הסוחר.
תיק השקעות הוא ללא ספק אפיק השקעה יוצא דופן, הוא בעל יתרונות רבים, גמישות רבה ויכול להניב פוטנציאל תשואה לא מוגבל. לצד זאת הוא דורש השקעה של זמן, סבלנות ומקצועיות ולכן חשוב להקדיש את תשומת הלב לפני פתיחת תיק ההשקעות.
ניהול תיק השקעות
ניהול תיק השקעות מצריך יכולת ניתוח והערכות שווי וצפי עתידי של ניירות ערך בשווקים שונים. ביצוע פעולת קנייה ומכירה של נייר ערך הינה קלה ופשוטה דרך תוכנות המסחר השונות, אך קבלת החלטה איזה נייר ערך לרכוש ומתי למכור, זאת התורה כולה.
על מנת לנהל תיק השקעות באופן איכותי ויציב, עליכם לפעול במספר מישורים:
עלויות ניהול תיק השקעות – בבסיסו של כל תיק השקעות נמצאות עמלות ניהול השקעות, החל מעלויות ניהול חשבון הבנק, דמי משמרת, עלויות קנייה ומכירה ועוד. העמלות מתחלקות בין השווקים השונים וסוגי מוצרים השונים.
יעדים ומטרות – בעת פתיחת תיק השקעות, חשוב לקבוע יעדים לרווח, רמת חשיפה למניות, שווקים וכדומה. הפוטנציאל הטמון בניהול תיק השקעות הוא גדול מאוד לצד הסיכון ולכן סוחר אשר פועל לפי "אינטואיציה בלבד" עלול למצוא את עצמו חשוף במידה גבוהה לשווקים קורסים או להחזיק נייר ערך הרבה אחרי השיא.
מחקר ואנליזה – ניהול מוצלח של תיק השקעות מצריך יכולת ניתוח של ניירות ערך, ישנם מספר רב של דרכים לנתח נייר ערך, החל מניתוח טכני על כל צורותיו, ניתוח פרטי החברה, מאקרו כלכלה ועוד.
ניהול רגשי – האתגר הגדול ביותר של סוחר בשוק ההון הוא לנצח את עצמו, תנודתיות המניות יכול לגרום לרכבת הרים הרגשית לכל סוחר, זאת עלולה לעודד ביצוע פעולות נחפזות שלא בהכרח יטיבו עם תיק ההשקעות לטווח הארוך.
ניהול תיק השקעות כולל יתרונות רבים ומאפשר לכל סוחר לנצל את פוטנציאל התשואה האדיר הקיים בשוק ההון ומכשירי ההשקעה השונים. יחד עם זאת, תיק השקעות אינו "מוצר מדף", הוא דורש בדיקה והתאמה מרבית.
שאלות נפוצות תיק השקעות
תיק השקעות הוא מוצר יסוד בעולם השקעות, ריכזנו את השאלות הנפוצות.
מהו ניהול תיק השקעות?
ניהול תיק השקעות הוא למעשה הענקת "רשות" למנהל תיקים לפעול בחשבון הבנק של יחיד או של חברה בע"מ. ייפוי הכוח לניהול השקעות מתייחס כמובן רק לפעולות קנייה ומכירה של ניירות ערך ומכשירים פיננסים אחרים. לאותו אדם או חברה יש אפשר צפייה ושליטה מלאים על הנעשה, כך שיוכלו לבצע מעקב ובקרה שוטפים.
מי יכול להיות מנהל תיק השקעות?
בראש ובראשונה מנהל תיק השקעות צריך להיות בעל רישיון ניהול תיקים מטעם הרשות לניירות ערך הישראלית. בנוסף להכשרתו על ידי הרשות, לרוב מנהל תיקי השקעות יהיה בעל ניסיון פרקטי בשוק ההון של שנים ארוכות כחלק מועדת השקעות בגופים בולטים.
תפקיד מנהל תיק השקעות הוא לנהל את הפעילות בתיק השקעות של לקוחות בהתאם לצרכים והיעדים שהוגדרו מראש תוך שמירה על הקו האסטרטגי שהנחה. כלומר, מנהל השקעות אינו מחזיק בקלף ג'וקר ויכול לבצע כל מה שירצה בתיק, אלה יצטרך לשאוף להשיג את התשואה הטובה ביותר במסגרת ההגדרות שהנחה הלקוח בתחילת הדרך.
למי הכי מתאים תיק השקעות מנוהל?
כלל ראשון של השקעות, כל הון צבור צריך להיות חשוף בדרך כזאת או אחרת להשקעה.
כלומר כל משקיע אשר שואף לייצר תשואה עודפת לאורך זמן על החיסכון הנזיל שלו, יכול לפנות לקבל הצעה לתיק השקעות מנוהל.
יחד עם זאת, ישנם מקרי קצה כאלה ואחרים שדווקא המאפיינים של תיק השקעות יכולים להכריח האם הוא כדאי לאותו משקיע או שמה יש מוצרים טובים יותר עבורו, וההיפך כמובן.
מהו המינימום לפתיחת תיק השקעות מנוהל?
סכום מינימלי לפתיחת תיק השקעות יכול להשתנות בין בתי ההשקעות השונים. לרוב מחיר הכניסה יהיה סביב ה-300,000 ש"ח וצפונה.
אך מעת לעת ישנם בתי השקעות אשר מורידים את רף הכניסה באופן זמני ולכן מומלץ לנסות לתפוס את ההטבה הזאת בזמן.
האם אפשר לנהל תיק השקעות בבנק שלי?
כמובן. תיק השקעות הוא למעשה חשבון סטרילי נפרד לחשבון העובר ושב שלכם אשר יחזיק אך ורק את סכום ההפקדה הראשוני שלכם.
מנהל תיק ההשקעות יכול לבצע פעולות בחשבון המסחר אך ורק במסגרת מה שהגדרתם. כמובן שאין ביכולתו לבצע משיכה או הפקדה אלה רק פעולות קנייה ומכירה.
יחד עם זאת, בתי השקעות מציעים שירות של טרייד, כלומר פלטפורמה לתחזוק תיק השקעות במקום הבנק, מי מהמשקיעים אשר מרגישים בנוח עם האופציה הזאת לרוב יהנו מעמלות נמוכות יותר.
מתי מומלץ לפתוח תיק השקעות?
תזמון השוק הוא לא משהו שמומלץ להתעמק בו בפתיחת תיק השקעות.
מנהל תיק ההשקעות שלכם יפעל לפי ההגדרות שלכם לטווח ארוך ועליכם לסמוך שהוא אכן בעל ניסיון ויודע לתפקד בתנאי שוק משתנים. יחד עם זאת, במידה וטווח ההשקעה קצר מאוד, ייתכן שתיק השקעות לא יהיה המוצר האידיאלי עבורכם אך זאת ניתן לבחון לפני פתיחת התיק.
איך אני עוקב אחרי ניהול תיק ההשקעות שלי?
תיק השקעות הוא המוצר הקל והנוח ביותר לעקוב אחריו מכיוון שהוא מתנהל בחשבון הבנק שלכם.
לכן, ראשית יש לכם אפשרות לפנות ישירות לבנקאי שלכם, או להיכנס לאזור האישי בבנק. שנית, תוכלו לפנות לבית ההשקעות המנהל הן באופן יזום או על ידי כניסה לאיזור האישי.
לבסוף, אותו בית ההשקעות ידאג לשלוח דוחות ביצועים מדי רבעון על מנת לוודא שאתם מעודכנים ועוקבים אחרי ההתפתחות כראוי.
איך אוכל להגדיר את מדיניות ההשקעה?
כל פתיחת תיק השקעות מצריכה פגישה עם משווק תיקים מוסמך אשר כל תפקידו הוא לברר ביחד איתך את מצבך הפיננסי, השקפת עולם בנוגע להשקעות, טווח ומטרת ההשקעה ועוד. השיחה עם המשווק צריכה לעורר את המשקיע לחשוב על גבולות גזרה שאולי לא התמקד בהם עד כה, לדוגמא, התנהלות עם הפסדים, אופי חזק לרמות סיכון גבוהות ועוד.
מכיוון שבתי השקעות מתעקשים לפגישה יסודית ולא קצרה בכלל בכל הנוגע למדיניות השקעה, זה לא נפוץ שמשקיעים בוחרים לשנות את המדיניות במהלך הדרך.
יש לי תיק השקעות קיים, האם אני צריך למכור אותו?
לא. כל בית השקעות יודע להשתלט על תיק השקעות קיים, לנתח אותו ביסודיות ולהחליט אילו ניירות למכור על מנת לבסס את מדיניות ההשקעה שהוחלטה על בסיס הניירות הקיימים בתיק.
מהם העלויות של ניהול תיק השקעות?
העלות הכוללת של תיק השקעות מתחלקת לשתיים, מנהל ההשקעות והגוף המתפעל.
הגוף המנהל הינו לרוב הבנק בו מתנהל תיק ההשקעות וזה יגבה עלויות קנייה ומכירה, דמי משמרת ועוד. אך המשא ומתן בגין עמלות אלו צריך להתבצע מול הבנק.
מנהל ההשקעות יקבל דמי ניהול בהתאם למדרג קבוע מראש, בדומה לקופת גמל או קרן השתלמות.
האם אפשר לשלם למנהל השקעות אחוז מהרווחים?
השאלה אולי הכי נפוצה בתחום תיקי השקעות, אך התשובה היא חד משמעית.
חל איסור בוטה בחוק על מתן עמלה למנהל תיק ההשקעות כחלק מההצלחה בתיק. יש להגדיר דמי ניהול מוסכמים מתחילת הפעילות ואלו יהיו העמלות היחידות אותם יוכל מנהל ההשקעות לגבות.
מה ההבדל בין תיק השקעות מנוהל לתיק השקעות מיועץ בבנק?
ישנו הבדל משמעותי בין תיק השקעות מנוהל למיועץ. לרוב לקוחות בוחרים בתיק מיועץ מכיוון שהוא "זול" יותר בהשוואה לאלטרנטיבה אך למעשה הם לא מקבלים את אותו מוצר.
תיק השקעות מיועץ משאיר את השליטה והאחריות להצלחה של התיק בידיים שלכם. היועץ בבנק, מקצועי ככל שיהיה יצרך רק לעדכן אתכם מעת לעת על ניירות ערך שמומלץ לקנות או למכור אך האחריות בביצוע הפעולה היא שלכם.
בתיק מנוהל, אתם לחלוטין משוחררים מכל החלטה ויכולים להתפנות לעיסוקים אחרים. יחד עם זאת, תוכלו לבצע ניהול ובקרה אחר מנהל התיק.
כמה זמן צריך "לתת" למנהל תיק השקעות כדי לבדוק אותו?
בעולם ההשקעות מדברים בעיקר על טווח של שנתיים עד שלוש, אך אופי הקהל הישראלי מעט שונה ומאמין ש"משאירים כל עוד זה עובד". המשפט הזה נכון למחצה.
כלומר, זהו משפט נכון בתקופות של עליות בשווקים ואתם רוצים לבחון את הצלחת מנהל ההשקעות אל מול הגופים המתחרים. במידה ואכן מנהל ההשקעות שלהם אינו מצליח לייצר את התשואה העדיפה על פני המתחרים, ייתכן ויש מקום לשקול שינוי.
מאידך, ברגעים של משבר בשוק ההון חשוב להיות זהיר יותר עם היד על ההדק. לעיתים יש לנו את המחשבה "בטוח מישהו עשה רווח!" ואנחנו מתחילים לחפש בלחץ אלטרנטיבה.
חשוב גם בתקופה של ירידות לבצע החלטה שקולה כמו זאת שנקבל בתקופות של רווחים.
האם אפשר לשלם למנהל השקעות אחוז מהרווחים?
השאלה אולי הכי נפוצה בתחום תיקי השקעות, אך התשובה היא חד משמעית.
חל איסור בוטה בחוק על מתן עמלה למנהל תיק ההשקעות כחלק מההצלחה בתיק. יש להגדיר דמי ניהול מוסכמים מתחילת הפעילות ואלו יהיו העמלות היחידות אותם יוכל מנהל ההשקעות לגבות.
כתבות, חדשות וראיונות
מידע נוסף תיקי השקעות
תיק השקעות הינו הכרחי בכל מערך השקעות, הגמישות בניהול מאפשרת התאמה מושלמת לכל רמת סיכון, טווח השקעה ואופי המשקיע.
- 4.8 שביעות רצון